La recerca i investigació!

És el dia i l’hora: 26 de novembre i 3 de desembre, encarem la recta final de l’assignatura i avui es presenten els treballs dels grups. El primer treball, tracta sobre la recerca i la investigació, una de les funcions de la universitat. Enguany, els grups hem tractat de:

És un Grup de Recerca en Educació Moral. La seva investigació rau en tots aquells moments, experiències, particularitats que tinguin a veure amb la moral, com per exemple les dones i la inclusió social o el pensament primordial.

Aquest grup de recerca té molt a veure amb algunes assignatures que ens trobem al llarg de la carrera, com ara Axiologia i Educació en Valors, Educació Moral, Educació i Ciutadania i el Màster que existeix.
Una de les professores que impulsen aquest grup de recerca i l’he tingut com a docent és la Maria Rosa Buxarrais.

És el Grup de Recerca en Educació Intercultural. Elabora programes de diferents temàtiques:
– Educació Intercultural
– Ciutadania crítica
– Mediació i cohesió social
– Gestió i diversitat en les organitzacions
– Multiculturalitat
D’aquest grup en sobta el finançament, ja que prové d’arreu, per exemple: La Caixa, la Creu Roja, AGAUR, l’Ajuntament, etc.

Aquest grup de recerca té molt a veure amb algunes assignatures que ens trobem al llarg de la carrera, com ara Mediació i Conflicte o Mediació Familiar.

És el Grup d’Investigació i Assessorament Didàctic que treballa en estudiar estratègies didàctiques i en la innovació curricular. Un dels aspectes rellevants és la relació interuniversitària que han creat, ja sigui a nivell nacional com a nivell internacional (Bolívia, Brasil i França)

És el Grup de Recerca en Intervencions Socioeducatives en la Infància i Joventut, sobretot en situació de desprotecció. Les seves línies de recerca són protecció i promoció en la infància, l’educació i salut i els drets, resiliència i parentalitat educativa. Com al grup anterior trobem relacions interuniversitàries nacionals i internacionals (Romania i Itàlia).  Un dels contactes que hem trobat és l’Anna Ciurana.

I el nostre: el FODIP.

Un cop presentats tots els treballs, trobem que érem ignorants al complet de la existència d’aquests grups, de la feina que feien, de la relació que tenen amb les assignatures i la funció que realitzen dins la Universitat. Veiem que hi ha professionals de fora que hi col·laboren i és una oportunitat per ampliar la xarxa de contactes. Però que els estudiants no hi poden accedir, a no ser que sigui a través de beques de col·laboració, que sovint no es coneixen. La comunicació entre els doctorands i els alumnes és molt escassa i és natural, cada professor el tenim només un semestre, per tant hi ha poc temps per establir una connexió i un clima de confiança. Per això és aconsellable anar consultant l’ICE per anar assabentant-nos de les novetats, convocatòries, etc.

La idea de poder formar d’un equip d’investigació és una idea encisadora, pensant que hi tenim un lloc a la universitat, començant per un grup d’investigació mentre fem el doctorat i acabar accedint a una plaça de professor universitari per poder seguir investigant. Ara mateix, però, els estudiants ho tenim poc fàcil, encara que hi hagi la màxima informació possible i alguns processos de selecció s’hagin democratitzat, ara bé, és veritat que els requisits per poder formar part d’aquests grups d’investigació són molt alts.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: