És el dia i l’hora: 26 de novembre i 3 de desembre, encarem la recta final de l’assignatura i avui es presenten els treballs dels grups. El primer treball, tracta sobre la recerca i la investigació, una de les funcions de la universitat. Enguany, els grups hem tractat de:
És un Grup de Recerca en Educació Moral. La seva investigació rau en tots aquells moments, experiències, particularitats que tinguin a veure amb la moral, com per exemple les dones i la inclusió social o el pensament primordial.
Aquest grup de recerca té molt a veure amb algunes assignatures que ens trobem al llarg de la carrera, com ara Axiologia i Educació en Valors, Educació Moral, Educació i Ciutadania i el Màster que existeix.
Una de les professores que impulsen aquest grup de recerca i l’he tingut com a docent és la Maria Rosa Buxarrais.
És el Grup de Recerca en Educació Intercultural. Elabora programes de diferents temàtiques:
– Educació Intercultural
– Ciutadania crítica
– Mediació i cohesió social
– Gestió i diversitat en les organitzacions
– Multiculturalitat
D’aquest grup en sobta el finançament, ja que prové d’arreu, per exemple: La Caixa, la Creu Roja, AGAUR, l’Ajuntament, etc.
Aquest grup de recerca té molt a veure amb algunes assignatures que ens trobem al llarg de la carrera, com ara Mediació i Conflicte o Mediació Familiar.
És el Grup d’Investigació i Assessorament Didàctic que treballa en estudiar estratègies didàctiques i en la innovació curricular. Un dels aspectes rellevants és la relació interuniversitària que han creat, ja sigui a nivell nacional com a nivell internacional (Bolívia, Brasil i França)
És el Grup de Recerca en Intervencions Socioeducatives en la Infància i Joventut, sobretot en situació de desprotecció. Les seves línies de recerca són protecció i promoció en la infància, l’educació i salut i els drets, resiliència i parentalitat educativa. Com al grup anterior trobem relacions interuniversitàries nacionals i internacionals (Romania i Itàlia). Un dels contactes que hem trobat és l’Anna Ciurana.
I el nostre: el FODIP.
Un cop presentats tots els treballs, trobem que érem ignorants al complet de la existència d’aquests grups, de la feina que feien, de la relació que tenen amb les assignatures i la funció que realitzen dins la Universitat. Veiem que hi ha professionals de fora que hi col·laboren i és una oportunitat per ampliar la xarxa de contactes. Però que els estudiants no hi poden accedir, a no ser que sigui a través de beques de col·laboració, que sovint no es coneixen. La comunicació entre els doctorands i els alumnes és molt escassa i és natural, cada professor el tenim només un semestre, per tant hi ha poc temps per establir una connexió i un clima de confiança. Per això és aconsellable anar consultant l’ICE per anar assabentant-nos de les novetats, convocatòries, etc.
La idea de poder formar d’un equip d’investigació és una idea encisadora, pensant que hi tenim un lloc a la universitat, començant per un grup d’investigació mentre fem el doctorat i acabar accedint a una plaça de professor universitari per poder seguir investigant. Ara mateix, però, els estudiants ho tenim poc fàcil, encara que hi hagi la màxima informació possible i alguns processos de selecció s’hagin democratitzat, ara bé, és veritat que els requisits per poder formar part d’aquests grups d’investigació són molt alts.
Deixa un comentari